‘Good Morning Croatia’ HRT1 Interview

On 6th August 2020 I was very proud to be invited as a guest to the studios of the national television HRT1 studio in Zagreb to be interviewed by the lovely Lijljana Vinković on the breakfast program DOBRO JUTRO HRVATSKA (Good Morning Croatia)

A discussion about my life in the past, the present and the future; my thoughts on the celebration of Independence Day in Croatia (‘Dana pobjeda i zahvalnost”); effects of Covid on tourism in Croatia; the need for diversity in Croatia; the urgency for taking care of our environment and the need for sustainable tourism and naturally, my love for Croatia. These were the topics covered in this half hour program.

Speaking in Croatian was a little daunting at first. I understand and speak quite well, however in front of the cameras, English seemed the best option, however as you’ll notice the Croatian language started flowing as I warmed up and relaxed with the help of my wonderful hostess, Lijljana Vinković.

At the end of the interview I was pleasantly surprised to find one of the camera operators was Itana Ivanković from Podgora. Many years have passed since I had seen her, and a very warm and emotional hug was a lovely ending to this day of a very memorable experience.

The 6th August was my grandmother Sarah’s birthday. I have a feeling she was watching from above!

SEE INTERVIEW HERE:https://magazin.hrt.hr/641577/price-iz-hrvatske/australka-robyn-vulinovich-moje-srce-je-u-hrvatskoj?fbclid=IwAR13wEn0PctctgdcW

U rubrici „Stranci u Hrvatskoj“ emisije Dobro jutro, Hrvatska otkriven je još jedan dragulj u moru stranaca koji žive u Hrvatskoj, obogaćuju i čine našu zemlju zanimljivijom. Robyn Vulinovich Sisarić , po roditeljima Irkinja, rođena u Australiji, našla je svoj dom u Hrvatskoj.

Nakon posjeta Dalmaciji 60-ih godina prošlog stoljeća, po povratku iz Podgore odakle joj je suprug Branko Vulinović, zaljubila se u Hrvatsku.

Prije preseljenja u Hrvatsku sa suprugom Brankom živjela je u Queenslandu u Australiji, potom su se preselili na Novi Zeland gdje su uspješno vodili riblji restoran. Nakon 8 godina vratili su se u Australiju na zlatnu obalu gdje su nastavili s istim poslom. Iako je vođenje restorana punih 30 godina bilo naporno, pod stresom, rezultati su bili vidljivi.

Od 2012. živi u Splitu gdje okuplja Australce i Novozelanđane, kako one porijeklom iz Hrvatske, tako i strance koji su se zaljubili u Hrvatsku i odlučili  ovdje živjeti. Oko 100 članova redovito se okuplja, obilježavaju sve važnije datume, od Božića i Uskrsa pa do dana Australije i slično.

Dok je još živjela u Australiji Robyn je radila za australsku firmu kao direktorica za ture na kruzerima hrvatskih bordova. Veliki broj turista iz Australije i Novog Zelanda tada je prvi put bio u Hrvatskoj i doma su se vraćali puni uspomena i divnih iskustava.

Za Robyn najveći kompliment je bio što su se mnogi od njih ponovo vraćali u Hrvatsku. Po preseljenju u Hrvatsku 2012. i dalje radi kao konzultantica u turizmu i svoje klijente ne gleda kao turiste, već kao putnike, ljude koji se vole informirati o kulturi i tradiciji zemlje gdje dolaze, okusiti i mirisati okoliš koji posjećuju.

Kroz posao je imala kontakte s Talijanima i nakon suprugove smrti ponovo je počela organizirati turističke ture, ovaj put za Toskanu gdje je i živjela 5 godina.  Ipak, odlučila se skrasiti tamo gdje joj je srce, a to je Podgora u Hrvatskoj.

U Australiji postoji sličan datum kao što je kod nas 5. kolovoz – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a to je 25. travanj. To je najveći praznik u Australiji, dan kada su svi na ulici, vesele se što imaju priliku zahvaliti svima koji su nam omogućili da živimo slobodno – rekla je Robyn i dodala:

Tužna sam što jučer nisam vidjela puno zastava na kućama, voljela bi vidjeti više zastava, više sjećanja na one koji su za nas poginuli. To je veliki znak poštovanja i zahvalnosti. Moramo se sjećati svakoga tko je izgubio život za nas.

Ove godine zbog koronavirusa većina turističkih grupa je i Robyn otkazala, ali jedna tura australskih turista ipak je odlučila doći u Hrvatsku. Među njima su i bivše australske veleposlanice u Hrvatskoj koje su već nekoliko puta dolazile u Hrvatsku kao turisti.

Robyn Vulinovich smatra da se hrvatski turizam ne smije bazirati na masovnosti, nego na kvaliteti, a ima i preporuku:

Hrvatska je predivna zemlja, mnogi vole doći, ali turizmu je potrebna veća kvaliteta, a manja kvantiteta. Ne sviđa mi se masovni turizam, ne volim velike kruzere, mislim da možemo bez njih, kvaliteta prije svega.

20% hrvatskog BDP-a  je previše. Hrvatska mora diverzificirati svoj nacionalni dohodak. Turizam  je krhka djelatnost i na nju može utjecati jako puno faktora: rad, teroristički napad, sada vidimo i virus.

– Zato je nužno što više diverzificirati, više se usredotočiti na druge grane i okoliš. To je poruka koju želim poslati hrvatskom narodu,
dodala je.